header
Home Over mij
Uitrusting
Tips & Tricks
Blog

Wildkamperen

Wildkamperen doe ik graag. Ik vind het heerlijk om helemaal alleen ergens in de natuur te overnachten. Zonder mensen om me heen en in alle rust. Het is avontuurlijk omdat je vaak midden in de natuur staat en heel primitief bezig bent. Geen douche, geen wc en geen buren.

In veel landen binnen Europa is het niet toegestaan. In Scandinavie is het wel toegestaan want daar geldt het allemansrecht. Ik kampeer in het wild als het mogelijk is. Zolang niemand me ziet, is het prima. Ik zorg er altijd voor dat ik de natuur niet beschadig en ik neem mijn afval mee. 

Hieronder een aantal tips voor wild kamperen:

  • Meestal zoek ik een plekje net voordat het schemerig wordt. Het is dan een stuk rustiger op de weg en de kans dat je ongewenst bezoek krijgt van een toevallige wandelaar of boer is klein. Ook word je minder snel gezien als het donker wordt.
  • Om een geschikte plek te vinden, fiets ik vaak een gravelpad of klein zijweggetje in. Ik sta graag bij/achter wat bomen, struiken  of heuveltje zodat ik minder opval. De plek moet natuurlijk redelijk vlak zijn. In een berggebied met schuine hellingen is dat soms erg lastig. Begin dan op tijd met het zoeken naar een plek en wacht niet tot het donker is.
  • In een berg of heuvelgebied kan je het beste de tent op een hoger gelegen gedeelte zetten en niet lager dan de weg. Mensen kijken vaak naar beneden en niet omhoog. Automobilisten of wandelaars  zullen je dus minder snel opmerken als je hoger dan de weg staat. 
  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkwater bij je hebt. Je wilt natuurlijk ook een maaltje koken, koffie/thee zetten, tanden poetsen en eventueel een beetje wassen(kookgerei en jezelf). Denk ook aan het ontbijt. Je hebt dus al gauw 2 liter water nodig.
  • Als je gaat wild kamperen is het verstandig om een donkergroen tentje te nemen. Deze valt een stuk minder op dan een knalrood tentje. Houd er rekening mee als je geen zaklampje gebruikt. De tent schijnt door dus je bent dan goed zichtbaar. 
  • Kamperen op grote hoogte kan soms vervelende ervaringen opleveren. Vooral in berggebieden kan het erg gevaarlijk zijn. Zo kan in een hoog berggebied het weer plotseling omslaan. Je zet je tent op terwijl het windstil en zonnig is en een paar uur later kan het plots gaan stormen en regenen. Ook koelt het 'snachts behoorlijk af tot temperaturen onder het vriespunt...zelfs in de zomer. Weet wat je doet en check de weersverwachting. 
  • Kijk goed uit voor prikkelstruikjes en plantjes. Check de ondergrond goed voordat je de tent opzet. Het zou zonde zijn als je grondzeiltje geperforeerd wordt door doorns. Een slaapmatje kan daar ook niet tegen. Let er ook op dat je de tent niet op een spoor van mieren zet. Dit wil ook nog wel eens ongemakkelijk worden.
  • Neem al je afval mee en deponeer het later in een afvalbak. Graaf een kuiltje om je behoefte te doen en bedek dit met grond.
wildplek in Spanje wildplek in Noorwegen