header
Home Over mij
Uitrusting
Tips & Tricks
Blog

Cumulus Slaapzak

Een goede slaapzak is best een belangrijk iets van je uitrusting. Zeker wanneer je naar wat koelere bestemmingen gaat, is een warme slaapzak erg fijn. Maar zelfs als je in een warm land bent, kan het in de bergen(op hoogte) behoorlijk afkoelen 'snachts. En het helpt dan niet voldoende om veel keren aan te trekken. 

Ik geef de voorkeur aan een donzen slaapzak. Deze is licht van gewicht en zeer goed isolerend. Je kan er, bij intensief gebruik, ook zeker 10 jaar plezier van hebben als je er goed mee om gaat. (Tips zie onder foto's)

Mijn eerste donzen slaapzak was van het merk Wildbeast van Perry Sport. Ik geloof dat ik er toen 100 gulden voor betaald had. De slaapzak was na 9 jaar nog in redelijke staat maar ik wilde een meer isolerende slaapzak. Na een wasbeurt heb ik de zak op MP verkocht. Ik heb nu een slaapzak van Cumulus. Cumulus is een Pools bedrijf. De slaapzakken en donsjassen hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding. Mijn broer was al in het bezit van een Cumulus slaapzak en is er zeer tevreden over. Dus ik heb er ook een aangeschaft in 2013. Cumulus heeft een aantal standaard slaapzakken. Echter kan je deze laten aanpassen aan je persoonlijke wensen. Iets langer, iets breder, ander buitenmateriaal, er is veel mogelijk. Ik heb gekozen voor de Mysterious Traveller  500

De Mysterious Traveller 500 is een mummy model en weegt 885 gram. Aangegeven is dat deze slaapzak comfortabel is bij een temperatuur tot 1℃ en een limit heeft tot -5℃ . Voor mij is dit prima aangezien ik niet naar extreem koude gebieden gaat. In Spanje stond een ochtend ijs op mijn tent maar ik had het totaal niet koud gehad.  

Ik ben zeer tevreden over deze slaapzak. De afwerkingen zijn goed en de slaapzak voelt ook prettig aan als je erin ligt. Voor mij, met mijn lengte van 1,85 m, is het standaard model precies goed. Ook de breedte is ruim zat. 

Bij de slaapzak zit een hoesje waar je hem, met enige moeite, in kan stoppen. Je hebt dan wel een heel compact pakje. Zie foto. Het buitenmateriaal is niet waterafstotend. Ik heb soms wel dat de stof, bij het voeteneind, soms nat is in de ochtend. Dit ontstaat wij vochtig weer en als de slaapzak de tent aanraakt. Gelukkig droogt de stof ook weer snel. Dit probleem heb je trouwens bij alle soorten slaapzakken. Om dit te voorkomen zou je een waterafstotende buitenstof moeten kiezen wat wel tot de optiemogelijkheden behoord bij Cumulus.

Al met al ben ik zeer blij en tevreden met deze slaapzak. 

   

Tips voor het behoud van je slaapzak

  • Prop de slaapzak in de compressiezak en dus niet opvouwen of oprollen. 
  • Wanneer je de zak niet gebruikt, hang hem dan ergens op of doe hem in een grote, luchtige bewaarzak maar laat hem nooit in de compressiezak zitten. Bij de slaapzak van Cumulus wordt een bewaarzak geleverd. 
  • gebruik een lichtgewicht/dunne binnenzak om de slaapzak schoon te houden. Op die manier hoef je hem niet vaak te wassen. 
  • Was de slaapzak met een middel speciaal voor dons (van bijv. Nikwax). Wassen doe je pas wanneer de isolerende werking minder wordt. Drogen doe je in een grote droger met 3 tennisballen op lage temperatuur. De tennisballen slaan de veertjes uit elkaar tijdens het ronddraaien in de droger zodat deze goed drogen en er geen klonten van veertjes ontstaan.
  • Wanneer je je aan deze tips houd, gaat een donzen slaapzak heel lang mee.