header
Home Over mij
Uitrusting
Tips & Tricks
Blog

Cumulus Slaapzak

Een goede slaapzak is best een belangrijk iets van je uitrusting. Zeker wanneer je naar wat koelere bestemmingen gaat, is een warme slaapzak erg fijn. Maar zelfs als je in een warm land bent, kan het in de bergen(op hoogte) behoorlijk afkoelen 'snachts. En het helpt dan niet voldoende om veel keren aan te trekken. 

Ik geef de voorkeur aan een donzen slaapzak. Deze is licht van gewicht en zeer goed isolerend. Je kan er ook zeker 10 jaar plezier van hebben als je er goed mee om gaat. (Tips zie onder foto's)

Na 9 jaar plezier te hebben gehad van mijn Wildbeast donzen slaapzak heb ik nu een slaapzak van Cumulus. Cumulus is een Pools bedrijf. Ze maken slaapzakken en donsjassen voor een redelijke prijs. Mijn broer was al in het bezit van een Cumulus slaapzak en is er zeer tevreden over. Dus ik heb er ook een aangeschaft in 2013. Cumulus heeft een aantal standaard slaapzakken. Echter kan je deze laten aanpassen aan je persoonlijke wensen. Iets langer, iets breder, ander buitenmateriaal, er is veel mogelijk. Ik heb gekozen voor de Mysterious Traveller  500

De Mysterious Traveller 500 is een mummy model en weegt 885 gram. Aangegeven is dat deze slaapzak comfortabel is bij een temperatuur tot 1℃ en een limit heeft tot -5℃ . Voor mij is dit prima aangezien ik niet naar extreem koude gebieden gaat. In Spanje stond een ochtend ijs op mijn tent maar ik had het totaal niet koud gehad.  

Ik ben zeer tevreden over deze slaapzak. De afwerkingen zijn goed en de slaapzak voelt ook prettig aan als je erin ligt. Voor mij, met mijn lengte van 1,85 m, is het standaard model precies goed. Ook de breedte is ruim zat. 

Bij de slaapzak zit een hoesje waar je hem met enige moeite in kan stoppen. Je hebt dan wel een heel compact pakje. Zie foto. Misschien dat ik nog een ander compressie zakje ga aanschaffen zodat dit wat gemakkelijker wordt. Het buitenmateriaal is niet waterafstotend. Ik heb soms wel dat de stof, bij het voeteneind, soms nat is in de ochtend. Dit ontstaat wij vochtig weer en als de slaapzak de tent aanraakt. Gelukkig droogt de stof ook weer snel. Dit probleem heb je trouwens bij alle soorten slaapzakken. Om dit te voorkomen zou je een waterafstotende buitenstof moeten kiezen wat wel tot de optiemogelijkheden behoord bij Cumulus.

Al met al een zeer goede slaapzak voor een redelijke prijs. 

   

Tips voor het behoud van je slaapzak

  • Prop de slaapzak in de compressiezak en dus niet opvouwen of oprollen
  • Wanneer je de zak niet gebruikt, hang hem dan ergens op of doe hem in een grote, luchtige bewaarzak maar laat hem nooit in de compressiezak zitten. Bij de zak wordt een bewaarzak geleverd. 
  • Was de slaapzak met een middel speciaal voor dons (van bijv. Nikwax). Maar pas wanneer de isolerende werking minder wordt (niet te vaak dus) Drogen doe je in een grote droger met 3 tennisballen op lage temperatuur.
  • Gebruik een dunne binnenzak. Dit houd de slaapzak schoon zodat de isolerende werking lang goed blijft.