header
Home Over mij
Uitrusting
Tips & Tricks
Blog

Pompzak voor matje zelf maken

Sinds een aantal jaren slaap ik op een Thermarest NeoAir matje. Dit matje is tot nu toe het meest comfortabele matje wat ik gehad heb. Daarbij is het ook nog eens superlicht(415 gr.) en zeer compact op te rollen(22 x 10 cm). De isolerende werking is prima. Ik heb de gele versie van 2010 in de standaard maat. 

Helaas zit er één nadeel aan dit matje. Je moet het zelf opblazen. Het is dus geen self-inflateble mat. Nu heb je de mat na 12 flinke blazen wel vol. Maar echt ideaal is het niet. Daarbij is het ook nog eens zo dat je iedere keer vocht in het matje blaast. In uitgeademde lucht zit vocht. Dit is niet zo voordelig voor het behoud van de mat.Vocht in de mat kan schimmel geven en de kwaliteit van de isolerende waarde wordt minder. Daarom zijn pompzakken te koop voor de NeoAir mat. Je moet er wel €25,- voor neertellen en dat vind ik een beetje onzinnig. Er is zelfs een minipomp die op batterijen werkt verkrijgbaar. Kosten €40,-!

Op de Hiking Site las ik een bericht van iemand die zelf een pompzak had gemaakt van een vuilniszak. Hij had er een ventiel aangemaakt van een plastic drinkflesje. Best handig. Ik kwam echter op het idee om een ventiel van stukjes silicone slang te maken. Dit is naar mijn idee een veel stevigere en duurzame optie. Siliconeslang heb ik op mijn werk maar je kunt dit ook in een dierenwinkel kopen als zogenaamd aquariumslang.

Je hebt nodig:
- 2 stukjes siliconeslang. Een van 5 cm maat 20/14mm en een van 1,5 cm maat 24/20mm.  
- Vuilniszak
- Schaar

Steek een punt van de zak door het breedste stukje siliconeslang. Knip er een puntje vanaf en vouw dit over de buitenzijde van het stukje slang. Duw nu het smalle stukje slang in het dikke stukje. Dit gaat wat lastig omdat de zak ertussen zit maar dat is alleen maar goed. Zo zit het goed stevig. De pompzak is in principe al klaar. 

Duw de slang op het ventiel van het matje. Vul de zak met lucht door deze goed open te maken en rol daarna de bovenkant van de zak op. Als je nu de zak platdrukt vult het matje zich met lucht. In 3 keer pompen is het matje opgeblazen.

Deze zelfgemaakte pompzak weegt slecht 50 gram.