header
Home Over mij
Uitrusting
Tips & Tricks
Blog

Midden Europa (Tsjechie, Oostenrijk, Hongarije en Slowakije
3 Juli t/m 23 Juli 2010. Afstand: 2119 km

route


Verslag Midden Europa

Midden Europa wordt het dit jaar. Het is een lange tijd geleden dat ik richting het oosten van Europa ben geweest. Een van mijn allereerste fietsvakanties was door Tsjechie. 17 jaar was ik toen. Een groepsreis van Activa Tours. De bagage werd vervoerd en je kreeg een routebeschrijving mee. Nu, 18 jaar later, ga ik dus weer naar Tsjechie. Dit keer alleen en de route heb ik globaal bepaald op de kaart. De vliegreis met Easyjet verloopt goed. De fiets komt ook zonder problemen over. Het is donker wanneer ik op de camping arriveer. Camping Drusus, 15 km vanaf het vliegveld.

Tsjechie probeert de laatste jaren het fietstourisme te stimuleren. Er zijn vele fietsroutes en fietspaden aangelegd. Het zijn mooie routes over heel leuke, soms smalle paden met weinig autoverkeer. Greenways is een soort van 'lange afstands fietsroute'. Er zijn verschillende Greenways routes die je aan elkaar kunt koppelen. Zo kun je dus van Praag naar Wenen fietsen. Deze route heb ik gevolgd en het is me goed bevallen. De route is redelijk goed aangegeven. Er zijn ook kaarten verkrijgbaar. Ik fietste soms op landwegen en smalle paadjes langs een rivier. Af en toe is er een klimmetje maar over het algemeen is de route niet al te zwaar. In Tsjechie zijn ook voldoende campings en overnachtingsplaatsen van redelijke kwaliteit. Ik heb ondanks dat toch een aantal keren wildgekampeerd. Ik wil me namelijk niet aanpassen aan de campinglocaties. Dat betekend namelijk dat je soms een korte afstand heb.

 

Vanaf Wenen heb ik de Donauroute gevolgd naar Boedapest. Het stuk van Wenen naar Komarno vond ik erg saai. Zo saai dat ik op een gegeven moment van de route ben afgegaan. Ik reed konstant langs de Donau. Het eerste stuk over een smal pad waar je verder niets of niemand zag. Het tweede stuk op of onder de dijk. waar het wederom erg eentonig was. Het derde deel lag een stuk van de Donau af dus daar zag je de niets van. Ik heb toen besloten een andere weg te nement. Vervolgens heb ik de route bij de grens naar Hongarije weer opgepakt. Gelukkig was het hier wel wat afwisselender kwa landschap. Hongarije is vrij bergachtig wat het fietsen weer leuk maakt.

 

Bratislava en Boedapest zijn mooie steden. Ik heb ook de tijd genomen om het te bekijken. Bratislava is niet groot en niet zo druk. Een leuke stad om rond te wandelen en de gezellig pleintjes, de burcht en een rondrit in de tram te maken. De camping ligt niet ver van het centrum maar was moeilijk te vinden. Boedapest is een stad met mooie gebouwen. Vooral het parlementsgebouw vond ik erg indrukwekkend. Aan de ene kant van de Donau ligt Boeda. Op de heuvel staat een paleis met een Jugendstill dak. ook heb je vanaf hier een schitterend uitzicht op de andere kant van de stad; Pest. Een leuk centrum met veel winkels. Er is een camping vlakbij het centrum. Een droog en kaal stukje kampeerterrein met uitzicht op apartementen. Ik fietste al een paar dagen met enorme kiespijn dus in Boedapest ben ik 'smorgens naar een tandarts gegaan.

Ik fiets in noordelijke richting en ga de grens over bij Ozd. Enige weken geleden had het gigantisch geregend in dit gebied. Het was hier noodweer. Het was op TV geweest voordat ik wegging. Er zijn dorpen waar de huizen flinke schade hebben opgelopen. Daken zijn kapot, dikke bomen zijn omgeknakt en wegen zijn beschadigd. Stukken land staan nu nog steeds onder water. Enkele huizen staan ook nog blank, de ramen zijn kapot en stapels puin liggen naast de woningen. Er wordt al wel flink getimmerd aan de daken. Ik heb echt medeleiden met die mensen. het ziet er zo armoedig uit.

 

Ik fiets het lage Tatra over. Een flinke klim en het is warm. Wanneer ik even stop wordt ik aangevallen door steekvliegen en heb ik in mum van tijd een paar grote bulten. Even rusten lukt dus niet. Nadat ik er 8 gedood heb fiets ik langzaam weer verder omhoog. Een herder steekt net voor mij over met zijn kudde schapen. Ze zijn geschoren en sommigen dragen een grote bel. Leuk om te zien en te horen. Ik daal af en voor me zie ik een brede, vlakke vallei. De vallei tussen het lage en hoge Tatra. Door de laaghangende zon zie ik de contouren van het hoge Tatra. Erg mooi. Helaas staat dit totaal niet in contrast met de vreselijke oostblokflats van het stadje Poprad aan de voet van het hooggebergte.

 

Het Hoge Tatra is het kleinste, hoge bergketen ter wereld. Met 10 toppen die hoger zijn dan 2600 meter over een lengte van 26 kilometer. Het is een mooi gebied voor een wandeling. Met skiliften kun je op verschillende plekken omhoog. Je kan zelfs naar de hoogste top met een lift. Er is een verschijdenheid aan flora en fauna. Uniek in Europa. Ik verblijf er een dag en maak een wandeling halverwege de bergen.

Ik vervolg mijn route door de vallei, een omweggetje door het Malle Fatra naar de witte Karpaten aan de grens van Slowakije en Tsjechie. Tsjechie het fietsparadijs in vergelijking met Slowakije. Je ziet duidelijk verschillen met Slowakije. De dorpjes zijn veel netter en gezelliger. Ieder dorp heeft een supermarkt(zonder tralies voor de ramen) en een mooie kerk. In sommige dorpjes komt muziek uit de luidspreakers langs de weg. Dit hoor je kilometers verder nog over het golvende landschap galmen. De wegen zijn ook beter en het land ziet er vriendelijker uit

Ik fiets weer richting Praag. Het laatste stukje pak ik de route van Greenways weer op en zo eindig ik weer bij camping Drusus. 3 weken lang heb ik schitterend weer gehad. Nu begint het te regenen. Ook de dag daarop regent het. Ik probeer nog een bezoekje aan de stad te doen maar het is koud en nat. De volgende morgen verpak ik mijn fiets in een doos en de campingeigenaar is zo vriendelijk om mij naar het vliegveld te brengen. Ook nu regent het nog steeds dus ik zag het niet zo zitten om op de fiets te gaan. 2 weken nadat ik terug ben in Nederland zie ik op het nieuws dat het weer noodweer is in Tsjechie, Slowakije en Polen. Ook Boedapest heeft last van overstromingen. Het regenachtige weer houd nog een paar weken aan. Rivieren stromen over, huizen lopen onder, mensen worden geevacueerd en er vallen zelfs doden. Wat een ramp! Ik heb het echt getroffen met die 3 weken zon en temperaturen van boven de 30 graden celsius.

 

Als ik terugkijk op deze vakantie kan ik zeggen dat Tsjechie, Oostenrijk, Hongarije en Slowakije zeer goede fietslanden zijn. Wanneer je de rustige wegen pakt is het heerlijk fietsen. Vooral Tsjechie doet er veel aan om het fietstourisme te stimuleren. Slowakije en Hongarije zijn duidelijk wat armer en dit merk je ook goed aan de wegen. Het asfalt is soms erg slecht, veel hobbels en gaten. Campings en goedope hostels zijn er genoeg. In Slowakije kan je zeer goedkoop bij particulieren overnachten. Ik betaalde slechts 9 euro in noord Slowakije. Op zich is wildkamperen ook geen probleem zolang niemand het in de gaten heeft. In de dorpen vind je vaak een waterpomp waar je je bidons kunt vullen. De winkels zijn tussen de middag niet open. Ik kocht dus smorgens de boodschappen voor de hele dag.

Het enige nadeel wat ik ondervond tijdens mijn fietsreis is dat de mensen slecht engels spreken. Over het algemeen kan je je met duits wel aardig redden maar mijn duits is niet geweldig. Zeker wanneer je alleen reist, en dus wat contact met de mensen wil, kan dit knap lastig zijn.

Naar boven