header
Home Over mij
Uitrusting
Tips & Tricks
Blog

Fiets in vliegtuig

Voor veel mensen blijft het altijd spannend om je fiets af te geven aan een luchtvaart maatschappij. Ook ik vind dit, na vele jaren, nog steeds een vervelend iets. Je hoopt natuurlijk dat je fiets in goede staat en zonder beschadigingen een vlucht overleeft maar het is ook vaak een gedoe om zo'n fiets te verpakken. 

Sommige maatschappijen eisen dat de fiets in een kartonnen doos wordt verpakt. Wanneer je vanaf Schiphol vliegt, is het ook vereist . Op Schiphol zijn fietsdozen te koop voor ca. €25,-. Deze moet je wel ophalen bij de storage, beneden. Dus wanneer je alleen reist moet je al je bagage mee slepen want die mag je niet ergens achterlaten. De doos is zeer groot. De fiets past er in zijn geheel in.
Wanneer ik vanaf Schiphol vlieg, haal ik een gratis doos bij de fietsenmaker. Deze doos is kleiner dan de gehele fiets dus het voorwiel moet eruit. Deze plaats ik aan de zijkant van de fiets met een stuk karton ertussen ter bescherming van het frame. Stuur een kwartslag draaien, eventueel loshalen en naast het frame plaatsen. Zadel op de laagste stand, pedalen eraf. Banden half leeg. Ik pak de fiets thuis in en laat me naar Schiphol brengen. Dit vind ik het handigst en minst stressvol.  

Wanneer ik vanaf Rotterdam vlieg, hoeft de fiets niet in een doos. Ik verpak deze ter plekke op het vliegveld in een fietshoes. De fragiele onderdelen zoals derrailleur, remmen en voorbladen bescherm ik met wat karton.Ook nu natuurlijk het stuur draaien, pedalen eraf, zadel omlaag en banden half leeg. Alles met tape en/of spanbanden ombinden. De bidons laat ik op de fiets. Uiteraard leeg en, indien mogelijk, de dop eraf halen. Eventueel kan je de fiets ook in bubbeltjefolie verpakken.

Voor de terugreis gebruik ik meestal ook de fietshoes. Deze heb ik de gehele fietsreis op mijn bagage drager liggen. Wanneer ik op weg ben naar het vliegveld, kan ik vaak wel wat karton in een container vinden.
Soms ga ik ook wel op zoek naar een fietsdoos. Deze is  te krijgen bij een Outdoorzaak waar ze fietsen verkopen. Eventueel kan je ook grote kartonnen dozen bij een andere zaak vragen waar je dan zelf een soort van fietsdoos van kan maken. De doos rol ik dan op, zet hem vast op de bagage drager en zo fiets ik naar het vliegveld. Vergeet niet om tape mee te nemen.

De losse fietstassen stop ik een een grote bagagezak (gekocht bij de fietsvakantiewinkel). 

Bij mij is het vliegen met de fiets vrijwel altijd goed gegaan. De fiets is altijd schadeloos afgeleverd. 

De kosten om een fiets mee te nemen in het vliegtuig ligt tussen de €30-€50 enkele reis. Mocht de fiets beschadigd zijn tijdens de vlucht, dan moet je dit meteen melden bij de vliegmaatschappij in de bagagehal. Maak er zelf ook foto's van en laat de vliegmaatschappij een schaderapport opstellen. Stel ze aansprakelijk. Eventueel kan je misschien bij je reisverzekering terecht.