header
Home Over mij
Uitrusting
Tips & Tricks
Blog

Fietsvakantie Zuid Oost Spanje 
26 maart t/m 8 april 2017. Afstand: 1463 km

Bekijk ook mijn filmpje over deze reis op Youtube

De route
De route voor deze vakantie is samengesteld met verschillende bestaande route. Zo heb ik gebruik gemaakt van Vias Verdes, de Andalusie fietsroute en delen van een route van fietseninspanje.nl.  Mijn volgende
Ik ben gestart in Alicante. Vanaf het vliegveld fiets ik via Murcia naar Lorca. Een lang stuk langs de Rio Segura, de Camino de la gruz de Caravaca. Verder richting het westen naar Huecar. Ik fiets vervolgens door National Park  Sierra de Gazorla naar het Noorden. Hier loopt ook de Anadalusie Route die ik tot Cuenca volg. Langs het meer Tranco de Beas. Cuenca volg ik een route van www.fietseninspanje.nl naar Valancia. Het grootste deel gaat over een Via Verde..
Het laatste deel naar Alicante is een stukje langs de kust en een deel door een schitterend berggebiedje.

Deze tocht heb ik gereden in eind maart, begin april. Ik ben niet eerder zo vroeg in het jaar in Spanje geweest. Aan de kust is de temperatuur jaarrond prima om te fietsen maar in het binnenland en dan met name in de bergen, is het swinters natuurlijk erg koud. Vanuit het vliegtuig zag ik dat de Sierra Nevade nog volledig met sneeuw lag. Ook ik heb nachtvorst gehad wanneer ik op een hoogte van >1000 m zat. 


fietsroute Spanje

Video van deze reis

Vias Verdes
Vias Verdes zijn oude spoortrajecten die zijn omgebouwd tot fiets/wandelpad. Het zijn vrij vlakke routes dus makkelijk te fietsen. Hoewel makkelijk...er zijn paden die bar slecht zijn. Het pad bestaat soms uit grote kiezels, grint of zand. En het is niet altijd even goed onderhouden. Overhangende takken, omgevallen bomen en rotsblokken op het pad. Op de site Viasverdes.com vind je meer over deze fietstrajecten

Regelmatig fiets je door een treintunnel. De langere tunnels zijn vaak verlicht. Soms springt het licht aan op het moment dat je de tunnel in fietst. Het is wel raadzaam om verlichting bij je te hebben want als het licht kapot is, is het ook echt donker. Tijdens deze reis heb ik verschillende Via Verdes gereden. 

Via Verde De Sierra de Alcaraz. Van Alcaraz naar Albacete. Ik heb deze tot Balazote gevolgt. Het grootste deel is redelijk verhard. Regelmatig zijn er rustplaatsen waar bankjes staan. Een aardige route met af en toe een kort klimmetje.

Via Verde Ojos Negros. Dit is de langste Via Verde van Spanje met 160 km. Deze route loopt van Teruel naar Valencia. Als je hem in die richting fietst, daal je langzaam dus is het heel makkelijk fietsen. Het pad is onverhard maar zeer goed te fietsen. Het eerste deel na Teruel is schitterend. Rode gesteentes, kloven en ruig gebied, maar al snel wordt het landschap wat saai. Je fietst dan langs akkerland, windmolens en wat bosgebied. Wat ik erg vervelend vond is dat je constant de snelweg naar Valencia ziet en hoort.

Via Verde dÁlcoi. Dit traject is slechts 10 km lang. Het ligt tussen Alcoy en La Sarga. Het pad is slecht en erg smal. Het is meer een mountainbike route. Niet heel bijzonder.

Via Verde del Serpis. Een schitterende route van Gandia naar Muroy de Alcoy. Vooral het stuk tussen Vilallonga en Lorcha is geweldig. Je fietst hier in een kloof langs de rivier de Serpis. Het is een pittig stuk met flinke klimmetjes en slecht wegdek maar zeker de moeite waard. Vooral het stuk omhoog vanaf Villalonga is heftig. Maar eenmaal boven kijk je neer op de rivier en heb je geweldige uitzichten. Ik vond dit wel de mooiste Via Verde die ik gefietst heb. De route is ca. 60 km lang

  

Kamperen
De kwaliteit van de campings in Spanje zijn redelijk. Meestal moet je de tent op een ondergrond van fijn grind zetten. Neem dus rotspennen mee want alleen deze kan je met een hamer of zware steen in de keiharde grond slaan. Het sanitair is redelijk schoon en bij de camping is vaak een klein winkeltje. De prijs voor 1 persoon ligt tussen de 5 en 15 euro(2017).

Langs de kust van Spanje zijn volop campings maar zodra je het binnenland in gaat, zijn er weinig te vinden. Tijdens deze reis was wildkamperen niet onvermijdelijk. Ik heb ik slechts 4 nachten op een camping gestaan. Er waren zeer weinig campings langs mijn route. 

Wild kamperen is in Spanje niet toegestaan. Echter is het geen probleem om een mooi plekje te vinden waar niemand je ziet. Zeker wanneer je over de wat kleinere wegen fietst, zijn er genoeg mogelijkheden. Omdat ik er vrij vroeg in het jaar was, was het overal heel rustig. Ook werd het rond 21:00 al donker en dat maakt het ook wat gemakkelijker om in het wild te staan.

De nachten waren behoorlijk koud. Vooral in het binnenland in de bergen daalde de temperatuur tot onder 0. Ik heb een paar keer gehad dat s'morgens mijn tentje en het water in mijn bidons bevroren was. Gelukkig heb ik een goede donsslaapzak en matje, en heb het niet koud gehad. Zodra het zonnetje opkwam, werd het alweer snel warm.   


         

Op de weg
Fietsen in Spanje vind ik zeer aangenaam. Het verkeer houd erg veel rekening met fietsers. Je wordt ruim ingehaald en als de weg bochtig is, blijven de spanjaarden achter je rijden tot er een moment is dat ze je wel voorbij kunnen. Soms wordt er geclaxoneerd. Dit is vaak een waarschuwing maar soms ook een aanmoediging.  

De kustwegen zijn wat drukker maar in het binnenland is er zeer weinig verkeer. Nu kies ik vaak wel voor de kleine weggetjes maar ook op doorgaande wegen vond ik het opvallend rustig. Steeds weer verbaasde ik me hierover. De wegen zijn over het algemeen goed. Ik heb het idee dat er in de afgelopen jaren veel wegen van nieuw asfalt zijn voorzien. De kleine weggetjes zijn ook goed te fietsen. Wel wat meer klimwerk. En dan heb je nog de gravelwegen. Deze zijn vaak redelijk goed te fietsen maar soms zitten er ook bar slechte stukken tussen. 

    

Onderweg  
Als ik op fietsreis ben, let ik nooit op de klok. Mijn dag begint als ik wakker word en dat is meestal wanneer het licht wordt, rond 8 uur. Ik maak dan eerst een ontbijtje. Soms havermoutpap of brood en koffie. Alles op het gemak. Daarna pak ik mijn spulletje in en 1-2 uurtjes later zit ik op de fiets. Onderweg stop ik een paar keer voor een korte of wat langere pauze. Ik ga ergens koffie drinken of ik maak zelf koffie. In Spanje hebben ze trouwens heerlijke koffie. Mijn favoriet was een Cortado. Dit is expresso met melk. Vaak is er bij een benzinestation ook een bar.

Wat ook zo fijn is aan spanje, is dat er in ieder dorp een watertap is. Water uit de kraan is vaak niet lekker. Er zit een grondsmaak aan of het smaakt erg naar chloor. Het water uit de tap is heerlijk. De bevolking haalt hier ook hun drinkwater. Ook in de bergen zie je regelmatig watertaps in de rotswand. Ik heb tijdens deze trip slechts 1 keer water moeten kopen. 

'sMiddags tijdens lunch lees ik in mijn e-reader en als het een spannend verhaal is kan ik rustig 2 uur blijven zitten. Per dag fiets ik 90 tot 130 km. Rond een uur of 7 ging ik uitkijken naar een plekje om te kamperen. Vaak had ik die snel gevonden. Tentje opzetten, even omkleden en daarna een maaltje koken. Nog even lezen en om 9 uur werd het donker en koud dus slaapzak in en slapen.

Wanneer je 'savonds in een restaurant wilt eten moet je er rekening mee houden dat dat pas na 22:00 kan. Voor die tijd is de kok niet aanwezig. Wel kan je 'smiddags ook warm eten. Voor ca. 10 euro heb je het dagmenu. Dit is altijd lekker en meer dan genoeg om de hele dag op te fietsen.


Sierras de Cazorla
Vanaf Pozo Alcon nam ik de A6206 naar Cuesada. Een schitterende weg met de Puerto de Tiscar van 1189 meter. Een heftige en lange klim maar zeker de moeite waard. Vlak voor het plaatsje Cazorla is een leuke camping die gerund wordt door Nederlanders. Het bestaat uit terrassen en vanaf het bovenste terras had ik een mooi uitzicht op het witte stadje. 

Vanaf het zuiden fietste ik dwars door de Sierras de Cazorla. Dit is het grootste ongerepte natuurpark van Spanje. Het ligt tussen Granada en Albaceta. Een lange klim en een lange afdaling naar Arayo Frido. Drie herten staken de weg over vlak voor mij. Na dit leuke bergstadje gaat de route langs de rivier Guadalquivir. Rondom bergen van 2000 meter hoog. Vervolgens langs het turquase meer 'de Tranco Beas'.  

    

Hoogtepunten