header
Home
Over mij
Uitrusting
Tips & Tricks
Blog

Paalkamperen

Een paalkampeerterrein of paalcamping is een primitief kampeerterrein, beheerd door Staatsbosbeheer en bestemd voor wandel- en fietskampeerders.  Er zijn geen voorzieningen. Soms is er een waterpomp waarmee je grondwater kan oppompen. Er is plek voor maximaal 3 tentjes. Het is dus eigenlijk een plekje in de natuur waar je legaal wild mag kamperen. 

Paalcampings zijn vaak relatief moeilijk te vinden, en alleen te voet of per fiets bereikbaar. Veel paalcampings bevinden zich aan een lange-afstands-wandelpad (LAW) of -fietspad (LF). Er zijn 26 paalcampings, een overzicht waarvan men kan vinden op de site van Staatsbosbeheer.

Ik wist al een tijdje dat dit soort 'campings' bestaan maar had er tot een paar weken geleden geen ervaring mee. Meestal overnacht ik op natuurkampeerterreinen. Dit zijn ook vrij eenvoudige kampeerterreinen in een groene omgeving, met alleen de nodige voorzieningen zoals een klein sanitairgebouwtje. Het was er nooit echt druk en er kwamen meestal fietsers, wandelaars en mensen die rust zochten. Steeds vaker tref ik echter drukke terreinen aan met veel campers, gezinnen, en caravans.

Omdat ik rust en stilte wil, en het liefst alleen ben, ben ik eens gaan kijken naar paalcampeerterreinen. Wildkamperen mag helaas niet in Nederland maar dit zou dus een leuk alternatief zijn. 

Ik heb nu op twee paalcampings gestaan. De eerste keer was bij Chaam. De plek was moeilijk te vinden. Uiteindelijk vond ik de plek door het geluid van lachende kinderen te volgen. Ik trof daar een heel gezin aan. 3 tentjes stonden er, twee hangmatten tussen de bomen en een groot kampvuur in het midden. Er was een muur van dennetakken aangebracht voor beschutting. Deze mensen stonden er langer dan een dag. Omdat ik 140 km in de benen had, had ik geen zin om naar een andere plek te zoeken dus heb mijn tentje er ook maar neergezet. 

Afgelopen weekend ging ik weer een fietstocht maken en wilde ik op een paalcamping bij Breda gaan staan. Daar aangekomen zag ik een bordje waarop stond dat deze plek opgeheven was. Opgeheven omdat deze plek oneigenlijk werd gebruikt. Daarmee wordt bedoeld dat de kampeerders zich niet aan de regels houden. 

* laat geen afval achter

* maximaal verblijf is 72 uur

* maak geen vuur

* kom niet met groepen,feestjes, barbeques of muziek

 

Toch ging ik even op de locatie kijken. Er stond een grote blauwe tent. Het hele veldje was in beslag genomen. Er liepen kippen en een varken? Ik ben maar snel weggegaan want het zag er vies uit. Deze man was absoluut geen wandelaar of fietser. Ik vermoed dat hij er woont. Al had ik 130 km in de benen zitten, ik had geen zin om hier mijn tentje op te zetten. Ben dus doorgefiets naar een volgende paalcamping zo'n 10 km verderop. Daar trof ik gelukkig niemand aan. Het was een aardige plek in een bos bij Dorst. Echter zag ik nergens een bordje, paal of waterpomp. Ik heb er heerlijk, in alle rust, geslapen. 

Later las ik op de website van staatsbosbeheer dat ook deze plek is opgeheven wegens oneigenlijk gebruik. Het is zo jammer dat dit soort dingen niet kunnen bestaan door het gedrag van mensen. Waarom wordt er vaak weer misbruik van gemaakt. Staatsbosbeheer bied hier een kans voor mensen die van natuur en rust houden en dan zijn er altijd weer lui die zich misdragen. Ik hoop niet dat staatsbosbeheer op een gegeven moment stopt met dit innitiatief want het kan zo leuk zijn.